+387 55 490 445; +387 55 490 446

JKP „GRADSKO GROBLjE" DOO Bijeljina

Počela sa radom prodavnica pogrebne opreme na Novom groblju 12 / 05 / 2020

Počela sa radom prodavnica pogrebne opreme na Novom groblju

Ovaj tekst napisan na latinskom jeziku, ili bar njegove dve početne reči poznate su štamparima više od pet vekova, a poslednjih godina, otkad ljudi masovno prave sopstvene sajtove, ušao je i među „običan“ svet. Zapravo, od oko 1500. godine, kada je nepoznati štampar složio ovaj tekst kako bi napravio uzorak knjige, Lorem ipsum se koristi kao model u slogoslovačkoj i štamparskoj industriji.

Umesto da koristi tekst koji, na primer, glasi “Proba, proba, proba…” ili “Ovo je mesto za tekst, ovo je mesto za tekst…”, štampar je iskoristio uzorak iz stvarne knjige, jer u njemu ne postoji nikakva pravilnost već nekakav realni, nasumični raspored slova, pauza i reči.

Mada bi se na prvi pogled moglo pomisliti da pasus ima neki neobičan smisao, čak i dve njegove najpoznatije reči kojim počinje, Lorem ipsum, same za sebe potpuno su beznačajne.

Pasus je zapravo odlomak iz De Finibus Bonorum et Malorum (Na krajnostima dobra i zla), filozofske rasprave o teoriji etike, koju je 45. godine p. n. e. napisao rimski filozof Ciceron (106–43. godine p.n.e.), a koja je u periodu renesanse bila izuzetno popularna. Reč Lorem zapravo je deo reči dolorem (bol), odnosno rečenice

Pošto je tekst star gotovo 2000 godina, a štampari ga koriste više od 500, tokom vekova u tekst su umetane reči, rečenice i pošalice koje ne postoje u originalnoj verziji. Tekst je bio pomalo zaboravljen sve do